Energiile regenerabile

http://www.lumeatacurata.ro

Ce sunt energiile regenerabile?

Sunt forme de energie provenite din procese naturale regenerabile:

1.lumina solara;

2.puterea vanturilor;

3.puterea apelor curgatoare;

4.procesele biologice;

5.caldura geotermala.

Acestea pot fi captate de catre oameni utilizand diverse tehnici si apoi tranformate, prin transfer energetic, in energie electrica.

Energiile regenerabile au ca origine razele soarelui, nucleul Pamantului si interactiunile gravitationale ale lunii si ale soarelui cu oceanele.

Exista energii regenerabile de origine eoliana, solara, hidro, geotermica si provenind de la biomasa.

Stiati ca?

Romania s-a angajat in fata Uniunii Europene ca pana in 2010 ponderea energiei electrice provenite din resurse regenerabile sa ajunga la 33%.

Energia eoliana

Energia eoliana este produsa de puterea vantului.

Vanturile se formeaza deoarece soarele nu incalzeste Pamantul uniform creandu-se astfel miscari de aer. Puterea vantului poate fi folosita pentru a roti elice uriase capabile de a genera electricitate.

Avantajele energiei eoliene:

– Emisie zero de substante poluante si gaze cu efect de sera, datorita faptului ca nu se ard combustibili.

– Nu se produc nici un fel de deseuri.

Dezavantaje:

– poluarea ,,vizuala”, elicele avand o aparitie neplacuta fiind foarte inalte;

– produc „poluare sonora” fiind destul de zgomotoase.

Stiati ca?

– Productia de energie eoliana a crescut de cinci ori intre 1999 si 2006, ajungandu-se ca, in unele tari, valoarea acesteia in consumul total de energie sa fie semnificativa: Danemarca (23%), Spania (8%), Germania (6%).

– Unele cercetari arata ca potentialul mondial al energiei eoliene poate sa asigure de cinci ori mai multa energie decat se consuma in prezent.

Romania dispune de un potential eolian ridicat in zone precum Podisul Central Moldovenesc, Dobrogea si zona litorala. Pe baza evaluarilor realizate, in tara noastra se pot monta instalatii eoliene cu o capacitate de pana la 14.000 MW, ceea ce inseamna un aport de energie electrica de aproape 23.000 GWh/an.

In acest moment, in Romania, doar 35 de turbine eoliene au fost aduse si montate, dintre care numai 18 functioneaza si livreaza energie catre reteaua nationala de electricitate.

Energia solara

Soarele este o sfera cu diametrul de aproximativ 1,4 milioane de km, format din gaze cu temperaturi foarte mari. Acesta este o sursa imensa de energie care ajunge pe Terra sub forma razelor solare ce pot fi captate si transformate in diferite forme de energie: electrica, mecanica sau termica. Astfel, energia solara isi poate gasi utilizarea in domenii diverse, de la agricultura pana la cercetare.

Energia solara se refera la energia direct produsa prin lumina si razelor soarelui.

Primele incercari de folosire a energiei solare dateaza din secolul trecut. In prezent, aceasta este intalnita in foarte multe medii, principalele moduri de utilizare fiind:

– producerea energiei termice: incalzirea apei, incalzirea locuintelor sau a serelor etc.

– producerea energiei electrice.

Avantajele energiei solare:

– este inepuizabila;

– este ecologica;

– nu este poluanta si nu are efecte nocive asupra atmosferei.

Dezavantaje:

– este inca foarte costisitoare;

– este dependenta de razele soarelui, cu alte cuvinte de cantitatea de raze solare care ajung pe pamant, fiind astfel variabila, in functie de ora, de perioada a anului, de conditiile atmosferice.

Stiati ca?

– Energia solara care ajunge pe Pamant in 40 de minute ar fi suficienta pentru a acoperi nevoia de energie pe un an, a intregii omeniri.

– In locurile mai greu accesibile, mai izolate de lume, cea mai mare parte a curentului necesar unei gospodarii este furnizat de panourile solare.

– In sudul Spaniei (in apropiere de Sevilla), peste 1.000 de oglinzi au fost pozitionate pentru a capta energia solara si a o transforma in energie electrica. Fiecare dintre oglinzi are ca dimenisune aproape jumatate din suprafata unui teren de tenis. Aceste oglinzi vor produce energie electrica suficienta pentru alimentarea a peste 11.000 de locuinte din apropiere.

Potential pentru a folosi energia solara in scopul producerii de energie electrica si termica avem si noi in Romania.

Ne putem folosi de aceasta energie solara in jur de 4-5 luni pe an. Ramane doar sa existe si VOINTA de a folosi sursele de energie regenarabile si ecologice.

Energia apei

Energia apei este o sursa de energie inepuizabila. Trei patrimi (3/4) din suprafata pamantului este acoperita cu apa de aceea unii savanti considera ca planeta noastra ar fi trebuit numita APA, nu PAMANT.

In functie de ce anume o genereaza, energia apei se imparte in doua categorii: energia raurilor si energia mareelor.

Cea mai utilizata este energia raurilor care este exploatata cu ajutorul morilor de apa si a hidrocentralelor.

Energia raurilor a fost folosita inca din antichitate. In Imperiul Roman morile actionate de apa produceau faina si erau folosite, de asemenea, la actionarea gaterelor pentru taierea lemnului si a pietrei.

O hidrocentrala utilizeaza amenajari ale raurilor sub forma de baraje, in scopul producerii energiei electrice. Potentialul unei hidrocentrale depinde atat de caderea, cat si de cantitatea de apa disponibila. Cu cat acestea sunt mai mari, cu atat se poate obtine mai mult energie electrica.

Avantajele amenajarilor hidroelectrice

– energia electrica obtinuta prin amenajarea cursului raurilor sau fluviilor este „curata”, fara a elibera in mediul inconjurator nici un fel de poluare;

– au o perioada lunga de functionare.

Dezavantaje

– modificarea mediului inconjurator;

– in anii secetosi poate scadea dramatic nivelul apei.

Stiati ca?

– In Romania exista 7 hidrocentrale, si anume: Portile de Fier I si Portile de Fier II (pe fluviul Dunarea), Lotru Ciunget (pe raul Lotru), Raul Mare Retezat (pe Raul Mare), Mariselu (pe raul Somes), Vidraru (pe raul Arges), Stejaru (pe raul Bistrita).

– Hidrocentrala Portile de Fier I este una din cele mai mari constructii de acest gen din Europa si cea mai mare de pe Dunare.

Energia mareelor este energia ce poate fi captata datorita curentilor de maree si poate fi utilizata pentru a produce electricitate.

Stiati ca?

– Daca energia mareelor ar putea fi valorificata integral in centrele speciale, ar produce de circa 100.000 de ori mai multa energie electrica decat toate hidrocentralele aflate in functiune in prezent, pe glob.

– Alte calcule apreciaza ca energia furnizata anual de maree ar putea echivala cu cea obtinuta prin arderea a peste 70 de mii de tone de carbune.

– Momentan, cea mai mare centrala de acest gen este situata pe raul Rance, din Franta.

Energia din biomasa

Biomasa este partea biodegradabila a deseurilor si reziduurilor din agricultura, silvicultura si industriile conexe, precum si partea biodegradabila a deseurilor industriale si urbane. Cu alte cuvinte: din reutilizarea deseurilor (paie, hartie, plastic, gunoi de grajd etc.) putem obtine energie electrica, termica, dar si combustibili.

Biomasa reprezinta resursa regenerabila cea mai mare de pe planeta si este prima forma de energie utilizata de om, odata cu descoperirea focului.

Energia produsa de biomasa se elibereaza prin ardere.

Avantaje:

– este regenerabila;

– ajuta la eliminarea deseurilor;

– asigura o protectie ecologica eficienta pentru populatie, precum si pentru mediu;

– are costuri reduse;

– este nepoluanta.

Dezavantaje:

– cel mai mare dezavantaj al folosirii biomasei drept sursa de energie il reprezinta faptul ca, prin ardere, se elibereaza monoxid de carbon.

Stiati ca?

– Suedia isi asigura 15% din necesarul de energie din utilizarea biomasei.

– In SUA ponderea biomasei in totalul energiei utilizate este de 4%.

In Romania, biomasa ar putea acoperi 89% din caldura necesara incalzirii locuintelor si prepararii hranei in mediu rural, numai prin consumul de reziduri si deseuri vegetale.

Desi biomasa este una dintre principalele resurse de energie regenerabila ale Romaniei, in prezent tara noastra isi obtine cea mai mare parte din „energia verde” din resurse hidro. Exploatarea biomasei castiga insa tot mai mult teren si la noi. Pe termen mediu si lung, cresterea cantitatii de biomasa se poate asigura din plantatii (arbori si arbusti cu perioada redusa de crestere) pe suprafete degradate, terenuri agricole dezafectate sau scoase din circuitul agricol.

Lasă un comentariu